Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

FC Twente Vrouwen treft koploper PSV

Zondag, om 14.30 uur, speelt FC Twente Vrouwen in Eindhoven de topper tegen PSV. In dat duel kan het gat met de koploper worden verkleind tot drie punten, maar dan moet er wel worden gewonnen. Aanvoerder Maud Roetgering blikt vooruit op de kraker in de top van de Eredivisie Vrouwen.

Ave 496701

De 27-jarige routinier is bezig aan haar elfde seizoen voor FC Twente. Ze is een van de ervaren speelsters in het jonge team van trainer Tommy Stroot. “Ik probeer de jonge speelsters vooral mee te geven dat ze niet van de leg moeten raken wanneer het minder loopt.”

Rare competitie

FC Twente Vrouwen heeft de draad na een wat lastigere periode weer op weten te pakken. Met overwinningen op Excelsior en ADO Den Haag is er een goede reeks ingezet, die een goed vervolg kan worden gegeven tegen PSV. Een overwinning zou de strijd om het kampioenschap volledig open kunnen gooien. Roetgering ziet de belangen in, maar ziet de wedstrijd niet als alles beslissend. 

“We hebben het geluk dat de punten voor de play-offs gehalveerd worden. Maar als we zondag winnen wordt dat gat nog kleiner. Dan hoeft er in de nacompetitie nog maar één wedstrijd te worden gewonnen.” De thuisploeg zal net als FC Twente Vrouwen willen winnen, om een grote stap te kunnen zetten richting het kampioenschap. Maar ook bij een nederlaag ziet de ervaren speelster de strijd niet als beslist. “De geschiedenis laat zien dat we van verder zijn gekomen. In het laatste seizoen waarin we de titel pakten stond Ajax tijdens de winterstop elf punten voor op ons. We willen zondag graag winnen, maar moeten niet in paniek raken wanneer we verliezen. Want ook dan is het zeker nog niet gespeeld.”

“Onze competitie is best raar”, zegt de geboren Tukker. “Als je een wat mindere dag hebt kun je het ook tegen de lager geklasseerde teams erg moeilijk hebben. We weten dus dat ook PSV en Ajax punten kunnen laten liggen tegen de kleinere ploegen. Er is bijna nooit een seizoen geweest dat er een team met kop en schouders bovenuit stak. In deze competitie moet je de punten pakken tegen de kleinere ploegen, en de toppers niet willen verliezen. Je blijft elkaar zo eigenlijk altijd in het spoor.”

PSV

In oktober maakte FC Twente Vrouwen nog kennis met de kwaliteiten van PSV. In de Eredivisie Cup werd er met 5-1 verloren en met 3-3 gelijk gespeeld. Roetgering beseft zich ook daarom dat het een moeilijke wedstrijd zal worden, maar ziet zeker kansen tegen de ploeg uit Eindhoven. “We weten hoe PSV speelt, en weten nu ook beter hoe we ons daartegen kunnen wapenen. We hebben van eind augustus tot eind oktober een heel druk programma gehad, waardoor we ons toen moeilijk konden voorbereiden. We hadden niet zo ruim mogen verliezen, daarmee zakten we door de ondergrens. Maar ik ben wel erg benieuwd hoe we het zondag gaan doen, nu we een betere voorbereiding hebben gehad. We kennen ze en we weten wat ze kunnen, dus gaan we proberen daar het beste tegenover te zetten.”

Roetgering beseft zich dat ze juist in de aankomende ontknoping een leidende rol op zich zal moeten nemen. “Ik probeer de jonge speelsters mee te geven dat wanneer je altijd honderd procent traint, honderd procent geven in de wedstrijd makkelijker gaat. We hebben een vrij jonge groep en dat maakt ons op sommige momenten onvoorspelbaar. Maar met zo’n talentvolle groep komen de resultaten vanzelf.”