Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

TOS Uitgelicht: Martijn Kortier - "Mooi Twents netwerk opgebouwd"

Vanuit de TOS Businessclub wordt er elke week een lid uitgelicht. Door middel van een omvangrijke reportage krijgen de leden de mogelijkheid om hun bedrijf hier te presenteren. Deze week Martijn Kortier, partner bij Elferink & Kortier Advocaten. Gevestigd in een statig herenhuis aan de rand van het centrum van Enschede houden deze in een nichemarkt bewegende advocaten zich bezig met het Intellectuele Eigendom, ICT-recht en Privacy.

Barbaratrienen img 6009tos elferink%26kotier 0003 05012020

Foto's: Barbara Trienen

Tekst: Michelle Morsink

Martijn is al geruime tijd, samen met zakelijk partner Mirjam Elferink, lid van de TOS Businessclub. “Door de jaren heen hebben wij al een mooi Twents netwerk opgebouwd, maar ook wij willen ons netwerk graag blijven uitbreiden. Het ongedwongen netwerken met mensen die dezelfde hobby hebben, dat is precies wat bij ons past en wat de TOS is. Contact maken met mensen met dezelfde interesse, namelijk FC Twente, is zoveel eenvoudiger, je hebt altijd iets gemeen.”

"Wij zitten in rechtsgebied waarin klanten bezig zijn met innovatie en nieuwe technologieën."

Het mooiste TOS-moment van Martijn is er één die bij menig lid inmiddels een plekje bovenaan de lijst met favorieten heeft bemachtigd. Op mijn vraag over het favoriete moment van Martijn antwoordde hij halverwege de vraag al: “het kampioenschap vorig jaar”. Een sportief hoogtepunt dat voor velen dat gevoel van 10 jaar geleden terugbracht, ook voor Martijn. “10 jaar geleden stond ik op de Oude Markt. Een waanzinnig feest. Vorig jaar was het natuurlijk heel anders, maar ook dat kampioenschap werd echt wel gevierd. Iedereen was opgelucht, uitgelaten en er werd ongedwongen maar bescheiden een feest gevierd.”

Snel van de grond
Hoogtepunten op zakelijk vlak zijn er ook genoeg. Iedere advocaat zal trots zijn op de gewonnen zaken. Een cliché antwoord volgens Martijn, maar wel de waarheid. Als hij vertelt over de start van Elferink & Kortier Advocaten 3,5 jaar geleden, begint Martijn pas echt te stralen. “We hebben het kantoor vrij snel van de grond gekregen. Vanuit loondienst hadden Mirjam en ik allebei het gevoel dat we dingen anders wilden doen. De advocatuur wordt gezien als vrij stijf en traditioneel. Wij zitten in een rechtsgebied waarin klanten juist bezig zijn met innovatie en nieuwe technologieën. Het zijn vaak jonge creatieve mensen. Stijf en traditioneel is dan al snel een mismatch.”

De twee ervaren advocaten wisten precies wat ze anders wilden doen om zo dichter naast die klant te staan. “We geven niet alleen juridisch advies, we fungeren ook als vertrouwenspersoon. We adviseren in het gehele proces, niet alleen vanuit de juridische kaders.”

Soms herkennen klanten niet de juridische risico’s van wat zij doen. Belangrijker nog; soms weten zij ook niet wat er op juridisch gebied voor hen mogelijk is. Vanuit die gedachte hebben wij bijvoorbeeld een Elferink & Kortier Advocaten Kwartetspel gemaakt. Daarin vind je eigenlijk allerlei feiten en weetjes over onze rechtsgebieden. Op een simpele en toegankelijke manier laten we klanten zo kennis maken met onze specialismen.”

"Samen met de klant zoeken we daarom naar passende oplossingen."

Actueler dan ooit is het ICT-recht waarin Martijn als een vis in het water is. “Al jaren zien we een stijgende lijn in de aanvragen met betrekking tot ICT-recht. We zijn allemaal steeds meer aan het digitaliseren. Organisaties laten omvangrijke softwarepakketten ontwikkelen, waarbij helaas ook wel eens wat fout gaat. Daar is de gehele organisatie dan de dupe van. We staan zowel de afnemers van software als de leveranciers bij. Uiteraard proberen we conflicten op voorhand te voorkomen, door goede contracten te maken.”

Privacywetgeving 
Belangrijk binnen de praktijk van Elferink & Kortier Advocaten is de gewijzigde privacywetgeving (AVG) die per 25 mei 2018 geldt. Veel ondernemers breken nog dagelijks hun hoofd over deze wetgeving en wat daar allemaal bij komt kijken. “Zodra het gaat over hoge boetes worden we allemaal bang, wat natuurlijk logisch is. Daar komt nog bij kijken dat de privacywetgeving vrij complex is. Wij nemen de ondernemer aan de hand en leiden ze door de privacywet- en regelgeving. In die wetgeving zit eigenlijk een vast stramien en als je dat volgt en naleeft hoef je niet bang te zijn. Als jij je best doet om de regels na te leven en je kunt dat ook aantonen dan is de kans op boetes al veel kleiner.” Uiteraard moeten je maatregelen wel aansluiten op de wetgeving. “Samen met de klant zoeken we daarom naar passende oplossingen. Dat is voor iedere branche anders, want elke organisatie heeft andere gegevensstromen.”

Wat de toekomst Martijn gaat brengen? Na wat aarzeling is hij toch vrij stellig: . “Hét kantoor zijn binnen deze innovatieve en technologische nichemarkt, waar iedereen zich bij thuis voelt, van overheden tot maakbedrijven, van jonge start-ups tot multinationals. Elke organisatie heeft namelijk met onze rechtsgebieden te maken.” Maar eigenlijk is de droom van Martijn al bereikt. “Ik ben advocaat geworden om mensen te helpen de weg te vinden door het juridische doolhof. Dat is wat ik iedere dag mag doen en wat veel voldoening geeft.”