Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Boeken

FC Twente boeken

Er zijn afgelopen decennia vele boeken over FC Twente verschenen. Bij speciale gebeurtenissen of een jubileum verscheen de historie over Enschedese club in boekvorm. FC Twente bracht afgelopen zelf ook enkele boeken op de markt. 

Vanons kampioenen collage
2010 - Van Ons

Bij een landstitel hoort een gedenkwaardig boek. In 2010 bracht FC Twente met gepaste trots ‘Van Ons’, de ultieme herbeleving van het historische kampioenschap en het aansluitende volksfeest, uit. Vastgelegd in ruim 140 pagina’s met uniek fotomateriaal en opgetekend in een thrillerachtig verhaal. 

In ‘Van Ons’ beschrijft Eddy van der Ley de bloedstollende titelrace van week tot week in al zijn facetten. Van het cruciale gelijkspel tegen concurrent PSV en de aanzwellende druk op de spelersgroep tot het steenincident in Alkmaar en de kampioenswedstrijd in Breda. Van de oplopende titelkoorts in Twente en de ontlading op de pleinen in Enschede tot de memorabele terugreis over de snelweg en de extatische huldiging bij De Grolsch Veste. Dit alles aangevuld met verhalen over en interviews met Bryan Ruiz, Steve McClaren, Blaise Nkufo en het exclusieve fotomateriaal maakt het kampioensboek bij voorbaat een collectors item. Exclusief voor het officiele kampioensboek zijn de spelers en stafleden van FC Twente op bijzondere wijze gefotografeerd door de fotografen Stefan Schipper en Niek Erents. Daarnaast is er een speciale teamfoto gemaakt van het kampioenselftal van FC Twente.

2011 - Trots

Het winnen van de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal, een tweede plek in de competitie, een kwartfinaleplaats in de Europa League en de eerste landstitel van de vrouwen: het seizoen 2010/2011 gaat voor FC Twente de boeken in als uiterst succesvol en memorabel. Ook in letterlijke zin, FC Twente presenteerde in de zomer van 2011 ‘Trots.. op het jaar van FC Twente’. De opvolger van het jaar eerder verschenen kampioensboek ‘Van Ons’. 

Eddy van der Ley beschrijft in ‘Trots… op het jaar van FC Twente’ onder meer het bloedstollende en adembenemende titelgevecht met PSV en Ajax, alle facetten van de tweekamp met de Amsterdammers, de glorie van de bekerwinst, de heroïsche uitzwaaimomenten op de A1, de historische rijtoer over de singels van Enschede en de landstitel van de FC Twente Vrouwen. Het levert, aangevuld met exclusief fotomateriaal, een niet te missen herbeleving op van een uiterst succesvol seizoen. 

2010 - FC Twente in Europa 2009/2010 

FC Twente kende een enorm succesvol seizoen 2009-2010. Naast het behaalde kampioenschap in de Eredivisie beleefde FC Twente een memorabel Europees avontuur. De belevenissen van deze Europese voetbaljaargang verschenen voor het eerst in boekvorm.

Met de loting voor de groepsfase van de UEFA Champions League, op donderdag 26 augustus, staat FC Twente aan de vooravond van een Europees seizoen met nieuwe ervaringen. Met het boek ‘FC Twente in Europa 2009/2010’ kan er worden teruggeblikt op het afgelopen Europese jaar van FC Twente. Het begon vorig seizoen in Lissabon en kreeg een vervolg in Azerbeidzjan. De poulefase van de Europa League leidde FC Twente langs het prachtige Istanbul, het bijzondere Tiraspol en het ijskoude Boekarest. Uiteindelijk eindigde het avontuur in het Duitse Bremen. Aan de hand van bijzondere verhalen en unieke foto’s passeert het Europese seizoen in honderd pagina’s nogmaals de revue.

2011- FC Twente in Europa 2010/2011

FC Twente debuteerde in het seizoen 2010/2011 in de UEFA Champions League en maakte een speciale serie wedstrijden mee in de UEFA Europa League. De avonturen van de club en haar volgers werden verzameld in een bijzonder naslagwerk van ruim honderd pagina’s. 

Je debuut maken in de Champions League is prachtig, maar direct tegen de titelhouder spelen is misschien iets te veel van het goede, maar FC Twente stond er tegen Inter Milaan. Er volgde een serie topwedstrijden, die FC Twente nog meer op de Europese kaart zette. Het Champions League-avontuur kreeg een vervolg in de Europa League met het Russische tweeluik tegen Rubin Kazan en Zenit St. Petersburg. Het duel in Moskou was er een die FC Twente niet snel zal vergeten. De trip had veel weg van een poolexpeditie. De spelers en volgers trotseerden de Russische vrieskou en boekten ook nog eens een schitterende 2-0 zege. Het bijzondere verhaal rondom dat duel staat uitgebreid beschreven in dit boek. De overwinning thuis op Zenit St. Petersburg was even indrukwekkend en zal ook een speciale plaats in de Twentse historie krijgen. De Europese tournee kreeg een vervolg in het Spaanse Villarreal en daar eindigde het bijzondere jaar.

Het was een prachtig Europees seizoen en daarom brengt FC Twente ook dit jaar een nieuw Europees avonturenboek uit. In samenwerking met de vaste FC Twente-watchers Paul Schabbink (RTV Oost), Jeroen Kapteijns (De Telegraaf), Fardau Wagenaar (TC Tubantia), Peter Wekking (Voetbal International), Eddy van der Ley (Algemeen Dagblad) en Willem Vissers (De Volkskrant), die FC Twente dit jaar in Europa volgden en hun belevenissen speciaal voor dit boek op papier hebben gezet.

2012 - FC Twente in Europa 2011/2012

Een lang Europees jaar dat eindigde in de achtste finales van de Europa League. Evenals afgelopen de twee seizoenen ervoor bracht FC Twente een uniek boek uit over alle Europese belevenissen. De avonturen van de club en haar volgers en supporters zijn verzameld in een bijzonder naslagwerk van 128 pagina’s. 

Het Europese seizoen begon voor FC Twente eind juli met een dubbele ontmoeting met het Roemeense FC Vaslui, waarna de Tukkers in Lissabon niet langs Benfica kwamen en zich konden opmaken voor de groepsfase van de Europa League. Fulham, Odense en Wisla Krakow werden verslagen waarna Steaua Boekarest wachtte. In het sneeuwrijke Roemenië werd een fraaie zege behaald, waarna de twee supportersgroepen van FC Twente en Schalke 04 twee bijzondere voetbalavonden beleefden. De Europese tournee eindigde in Gelsenkirchen, maar de supporters van FC Twente zullen zich met name de unieke en speciale uitwedstrijden herinneren. Deze supportersverhalen zijn terug te lezen in dit boek.

In samenwerking met de journalisten Paul Schabbink (RTV Oost), Jeroen Kapteijns (De Telegraaf), Fardau Wagenaar (TC Tubantia), Mark van Rijswijk (Eredivisie Live) Eddy van der Ley (Algemeen Dagblad) en Remco Regterschot (NuSport), Bas Ticheler (NOS) die FC Twente dit jaar in Europa volgden en hun belevenissen speciaal voor dit boek op papier hebben gezet. Ook het Europese debuut van FC Twente Vrouwen ontbreekt niet in “FC Twente in Europa 2011/2012”.