Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Documentaires

Lees hier over FC Twente documentaires

Afgelopen jaren zijn er diverse documentaires van FC Twente TV op FOX Sports verschenen, een overzicht:

Hoofdafbeelding docu

Mannen blijven jongens
Vanaf 29 december zendt Eredivisie Live een special van FC Twente TV uit over voormalig FC Twente spelers Marko Arnautovic en Eljero Elia. De twee waren de blikvangers van FC Twente in het seizoen 2008-2009 en zijn sinds dit seizoen herenigd bij Werder Bremen.

Verschenen: januari 2013


Van onze verslaggever
De TC Tubantia, De Telegraaf en RTV Oost, allemaal hebben ze een zogenoemde clubwatcher in dienst. Oftewel iemand die de dagelijkse gang van zaken volgt bij een betaald voetbalclub. Bij FC Twente komen Leon ten Voorde, Fardau Wagenaar, Jeroen Kapteijns en Paul Schabbink dagelijks over de vloer. In Van onze verslaggever maken we kennis met de mensen achter de verhalen, hun drijfveer, passie en valkuilen. Ze vertellen over hoe zij de afgelopen jaren bij FC Twente hebben beleefd, waarin geen dag hetzelfde was.

Verschenen: maart 2013


De strateeg van FC Twente
Gedurende de spelersloopbaan van Alfred Schreuder werd al snel zichtbaar dat de middenvelder zich later zou ontpoppen tot voetbaltrainer. Hij speelde bij RKC Waalwijk, NAC Breda, Feyenoord, Vitesse en FC Twente op het hoogste niveau en was in al zijn teams een regisseur op het veld en een leider in de kleedkamer. In 2009 werd hij als assistent-trainer naar FC Twente gehaald als opvolger van de naar PSV vertrokken Erik ten Hag. In zijn eerste jaar onder Steve McClaren behaalde hij met FC Twente de landstitel, een jaar later moest zijn ploeg pas in de laatste speelronde buigen voor Ajax.

Verschenen: maart 2013


Ze wilde op voetbal
Voor de populairste sport van Nederland duurde het tot 2007 voordat er een Eredivisie voor vrouwen kwam. In Ze wilde op voetbal vertellen vier vaders en dochters, die ieder hun eigen rol speelden in het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren, over de strijd en de passie die er nodig waren om meisjesdromen uit te laten komen.

Verschenen: juni 2013


Het Jan van Staa-effect
Jan van Staa is als een soort duizendpoot betrokken bij bijna alles wat er bij FC Twente gebeurt. Maar voor veel FC Twente supporters is hij nog altijd de man die FC Twente in het seizoen 2005/2006 bij de hand nam. Toen nam hij halverwege het roer over van Rini Coolen en met 11 overwinningen in 19 wedstrijden zorgde hij ervoor dat het kwakkelende FC Twente alsnog via de Intertoto Europa in ging. Het Jan van Staa-effect was geboren en is in Enschede en omstreken vandaag de dag nog altijd een begrip.

Verschenen: oktober 2013


Bouwjaar '92
In Bouwjaar '92 zien we vijf speelsters van FC Twente Vrouwen, geboren in 1992 met dezelfde passie.

Verschenen: april 2014


Sander Boschker, Als geen ander
Onder andere Fred Rutten, Theo Janssen, Peter Wisgerhof, Wout Brama, Arnold Bruggink, Jan van Halst, Eddy Achterberg, Youri Mulder en Evert Bleuming vertellen over hun eigen ervaringen met Sander Boschker.

Verschenen: mei 2014


Een dag om nooit te vergeten
Op 20 mei van 2014 zette Sander Boschker een punt achter zijn 25-jarige loopbaan. Zijn afscheid vond plaats in een uitverkochte Grolsch Veste in aanwezigheid van zo’n 60 oud-spelers die tussen 1989 en 2014 met hem samen speelden. Mede daardoor werd het een dag vol clubnostalgie. Alle mooie momenten komen nog een keer voorbij in de compilatie “Een dag om nooit te vergeten”.

Verschenen: september 2014


De nacht van Vrieler
In de nacht van 13 april 1965 stemden de leden van Sportclub Enschede en Enschedese Boys voor een fusie die het begin betekende van de club zoals we die vandaag de dag kennen.

Verschenen: november 2014


Dat apie van Drost
Op 27 mei 2015 is het twintig jaar geleden dat clublegende Epy Drost overleed tijdens een wedstrijd van de oud-internationals. In Dat Apie van Drost halen oud-ploeggenoten en vrienden herinneringen op aan de flamboyante verdediger die vanaf 1966 ruim een decennia lang onomstreden was in het hart van de verdediging.

Verschenen: mei 2015


Plakboek van een Halve Eeuw
In 2015 is de fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys precies 50 jaar geleden. Uit ieder decennium wordt een specifieke herinnering opgehaald.

Verschenen: mei 2015


De Twentse hemelbestorming
In het voetbalseizoen 2010-2011 werd er onder leiding van de nieuwe trainer Michel Preud’homme geprobeerd om de definitieve aansluiting met de top van Nederland te bereiken. In een seizoen met de allure van de Champions League, de legendarische ijswedstrijd tegen Rubin Kazan, de magische invalsbeurten van Bryan Ruiz en de magistrale goal van Theo Janssen tegen PSV, werd uiteindelijk de beker veroverd, maar ging het landskampioenschap op de laatste speeldag naar Ajax. Michel Preud’homme, Frank de Boer, Jan van Halst, Arnold Bruggink, Peter Wisgerhof, Theo Janssen, Eddy van der Ley (Algemeen Dagblad) en Willem Vissers (De Volkskrant) blikken terug op een seizoen waar alles in zat en waar de dunne lijn tussen alles of niets voor iedereen zichtbaar werd.

Verschenen: oktober 2015


De Derde Thermometer
Wie was nou eigenlijk de tegenstander van FC Twente op 17 februari 2011? Was het Rubin Kazan, in de zestiende finales van de Europa League, bij een bizarre temperatuur van -18 graden? Of werd het echte gevecht achter de schermen gevoerd? In de documentaire De Derde Thermometer – FC Twente in Moskou kijken betrokkenen terug op een krankzinnig duel.

Verschenen: april 2016


De mooiste zondag in het Diekman
FC Twente – Ajax (1968), de mooiste zondag in Het Diekman. De special gaat over de ‘beroemde’ wedstrijd die FC Twente in 1968 tegen Ajax speelde (5-1), een wedstrijd waarin alles voor de club en supporters samen kwam.

Verschenen: november 2016


Topjaar Zonder Prijzen
Het is één van de meest roemrijke periodes van FC Twente. De seizoenen 1973-1974 en 1974-1975 zijn zeer succesvol, maar wat er aan ontbreekt is een tastbare prijs. Drie finales gespeeld, maar drie keer niet gewonnen. In mei 1974 verspeelt Twente op de één na laatste speeldag de landstitel aan Feyenoord. In 1975 verliest FC Twente eerst de KNVB bekerfinale tegen ADO Den Haag. Twente staat ook in de UEFA Cup finale, speelt keurig 0-0 in de eerste (uit)wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach, maar gaat op eigen veld hard onderuit in de return. Weer geen titel… Kortom een topjaar voor FC Twente, maar wel één zonder prijzen. Spelers uit die tijd kijken terug op een geweldig Twente-jaar, maar beseffen zich terdege dat ze iets hebben laten liggen.

Verschenen: december 2016


Deense Tukker
In deze documentaire kijk Jan Sørensen terug op zijn tijd bij FC Twente. We volgen hem thuis in zijn woonplaats Tamworth in Engeland, op de golfbaan en in de kroeg waar hij een jaar of acht de eigenaar van was. Maar ook de schaduwkant van zijn leven komt in de film aan het licht. De afgelopen vier jaar keek hij de dood meermaals in de ogen. Zware hartklachten, kanker en een levensgevaarlijke bloedinfectie brachten hem aan het wankelen. Maar Sørensen vocht zich terug en is er nog altijd, apetrots op zijn drie zoons en genietend van zijn kleinkinderen.

Verschenen: maart 2017